به گزارش شهرآرانیوز، براساس بخشنامه بانک مرکزی از ۴ تیرماه تمامی دارندگان دستگاههای کارت خوان (به جز نانواییها و سوپرمارکت ها) و درگاههای پرداخت اینترنتی، ملزم به پرداخت کارمزد خواهند بود. در نظام جدید کارمزدی، پذیرندگان برای تراکنشهای کمتر از ۶میلیون ریال، مبلغ ثابت ۱۲۰۰ریال و برای تراکنشهای بالاتر، ۲صدم درصد مبلغ خرید را تا سقف حداکثر ۴۰هزار ریال به عنوان کارمزد پرداخت میکنند. طبق اعلام روابط عمومی بانک مرکزی، نظام کارمزد در ۱۰ سال گذشته با وجود افزایش درخورتوجه هزینهها و نرخ تورم، ثابت و بدون هیچ گونه افزایش قیمتی بوده است، درحالی که خدمات بانکداری الکترونیک و سرعت و دقت آنها با افزایش درخور ملاحظهای روبه رو شده است.
ازاین رو مقرر شده است تا با دریافت کارمزد از فروشندگان و نه شهروندان، امکان ارتقای سطح خدمات دهی فراهم آید. هرچند بانک مرکزی تأکید کرده است که این کارمزد باید توسط فروشندگان پرداخت شود، بااین حال گزارشهای مردمی و همچنین مشاهدههای میدانی خبرنگار شهرآرا نشان میدهد که برخی واحدهای صنفی به همین بهانه مبالغی را از شهروندان کسر کرده یا اینکه تأکید میکنند باید مبلغ خرید، نقدی پرداخت شود.
در همین راستا مشاهده خبرنگار شهرآرا نشان میدهد که برخی کافی شاپ ها، رستورانها، واحدهای صنفی عرضه کننده مواد غذایی، مراکز خدماتی مانند تعمیر خودرو، تعمیر گوشی، آرایشگاهها و... به بهانه دریافت کارمزد از تراکنشها مبلغ پانصد تا هزار تومان از شهروندان دریافت میکنند. این کار در حالی انجام میشود که مبلغ کارمزد ۱۲۰ تومان است.
همچنین درحالی که سوپرمارکتها و فروشگاههای محصولات غذایی و خواروبارفروشی از این مسئله معاف هستند، برخی فروشگاههای مواد غذایی، این مسئله را بهانه کرده اند تا از مشتریان خود پول نقد دریافت کنند. باوجوداینکه این معافیت شامل دکههای مطبوعات هم هست، برخی از آنها تقاضای پول نقد از مشتریانشان میکنند یا مبلغی را به عنوان هزینه کارمزد از آنها میگیرند.
این دکهها مدعی هستند که فقط فروش روزنامه و مجله شامل این معافیت است و برای سایر محصولاتی که عرضه میکنند؛ مانند کیک، آب میوه و... باید کارمزد به بانکها پرداخت کنند. دراین بین، برخی فروشندگان هم به دلیل اعتراضهایی که خریداران به کار آنها کرده اند، به بهانه اینکه کارت خوان خراب شده است، از شهروندان پول نقد دریافت میکنند.
معاون بازرسی و نظارت اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا با بیان اینکه دریافت هر مبلغی به بهانه کارمزد دستگاههای کارت خوان از شهروندان تخلف است، میگوید: براساس قانون، فروشندگان مجاز به افزایش سود مجاز به کالاها و عرضه آنها هستند، از این رو اگر به هر بهانهای مبلغ اضافهای از شهروندان دریافت شود، این مسئله مصداق گران فروشی بوده و با آن برخورد میشود. بخشعلی بیاتی میافزاید: شهروندان مشهدی میتوانند این گونه تخلفها را به شماره ۱۲۴ برای رسیدگی اطلاع دهند تا با واحدهای صنفی متخلف برخورد شود.
محسن صیادی، مدیر بازرسی نظارت اتاق اصناف خراسان رضوی، هم در گفتگو با شهرآرا این مسئله را مصداق گران فروشی بیان میکند و میگوید: کالاهایی که در بازار توزیع میشوند به دو صورت هستند. کالاهایی که قیمت مصوب دارند و باید فروشنده، آنها را فقط براساس همین قیمت بفروشد و کالاهایی که قیمت مصوب نداشته و با احتساب سود مجاز عرضه میشوند. ازاین رو دریافت مبلغ اضافی از کالاها و خدمات باتوجه به اینکه مصداق قانونی ندارد، تخلف محسوب میشود و با هر واحدی که چنین اقدامی را انجام دهد، برخورد میشود.